Ricky Marcin jest jednym z najbardziej znanych latynoskich muzyków na całym świecie. Artysta ma na koncie 14 wydanych albumów, które rozeszły się w milionach egzemplarzy.

Ricky Martin, urodził się 24 grudnia 1971 roku w Hato Rey, San Juan, Portoryko. Tak naprawdę nazywa się Enrique Jose Martín Morales a sławę zyskał już jako dziecko występując w grupie muzycznej Menudo. Po odejściu z zespołu rozpoczął pracę nad swoim debiutanckim albumem, który wydał w 1991 roku zatytułowany Ricky Martin. Krążek sprzedał się w ilości ponad pół miliona egzemplarzy w wielu krajach. Z płyty pochodzą takie single jak “Fuego Contra Fuego” i “El Amor De Mi Vida”, które trafiły na szczyty list przebojów.

Po wydaniu kilku świetnie sprzedających się płyt hiszpańskojęzycznych, przyszedł czas na wydanie albumu w języku angielskim. W 1999 roku światową sławę przyniósł mu hit “Livin La Vida Loca” a kolejne albumy tylko przypieczętowały sukces artysty. Ricky Martin wystąpił dwukrotnie w Polsce – w 2003 roku na 40. edycji Sopot Festival i w 2018 roku w Ergo Arena (Gdańsk/Sopot).

Ostatnim album artysty zatytułowany A Quien Quiera Escuchar, był wydany w 2015 roku w języku hiszpańskim. Rycki Martin wielokrotnie powtarzał, że jest to jeden z jego najlepszych krążków a z albumu pochodzą takie hity jak “Adiós“, “La Mordidita” czy “Perdóname“. W 2016 roku płyta zdobyła nagrodę Grammy w kategorii Najlepszy Album latynoamerykański. Artysta zapowiedział, że już w tym roku pojawi się najnowszy album. W sieci pojawił się już utwór promujący najnowszy krążek muzyka zatytułowany „Tiburones”.

Dyskografia artysty :

1991: Ricky Martin
1993: Me Amaras
1995: A Medio Vivir
1997: Vuelve
1999: Ricky Martin
2000: Sound Loaded
2001: La Historia
2003: Almas Del Silencio
2005: Life
2006: MTV Unplugged
2007: Black & White Tour
2008: Ricky Martin 17
2011: Música + Alma + Sexo
2015: A Quien Quiera Escuchar.

Zdjęcie główne: ew.com

 

Zobacz także:

➤  JULIO IGLESIAS – legenda hiszpańskiej muzyki

➤  NATALIA OREIRO – gwiazda „Zbuntowanego Anioła” po latach!

➤  JENNIFER LOPEZ – Ikona z Portoryko

 

Podziel się:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here