LA TOMATINA – bitwa na pomidory

1
4158
bitwa na pomidory

Hiszpania słynie z oryginalnych i niepowtarzalnych wydarzeń kulturalnych. Fiesty w tym kraju są popularne na tak ogromną skalę, iż zjeżdżają się na nie turyści z całego świata. Jedną z takich imprez jest La Tomatina czyli bitwa na pomidory w Buñol.

W ostatnią środę sierpnia hiszpańskie miasteczko Buñol koło Walencji, zamienia się w istne szaleństwo. To właśnie w tym dniu ta niewielka miejscowość przeżywa prawdziwe oblężenie turystów. A to za sprawą corocznej hiszpańskiej fiesty zwanej La Tomatina (Święto Pomidora). Wydarzenie to uznane jest za święto o Międzynarodowym Walorze Turystycznym. Impreza cieszy się tak ogromnym zainteresowaniem, że ilość biletów jest ograniczona ponieważ przyciąga tysiące turystów. Uczestnicy zużywają ponad 150 ton pomidorów. Zostają one przywiezione na miejsce przez ciężarówki aby służyć jako rekwizyt w pomidorowej bitwie.

La Tomatina

Początki fiesty La Tomatina

Tradycja La Tomatiny sięga aż 1945 roku, kiedy to młodzież zgromadzona na głównym rynku Buñol, zaczęła się kłócić, przepychać i obrzucać pomidorami, które akurat miała pod ręką. Los chciał, że bójka rozpoczęła się tuż przy straganie z pomidorami. Choć największa na świecie bitwa na pomidory jest wyczerpująca, niezbyt ładna i nie każdemu przypada do gustu, hiszpańska fiesta stanowi jednak wkład miasteczka Buñol w tradycję kultury Hiszpanii. W roku 1957r. La Tomatina została oficjalnie uznana przez radę miasta za część corocznych obchodów w hiszpańskim mieście Buñol. Natomiast w 1980r. ustalono, iż uczestnicy już nie muszą we własnej gestii zaopatrywać się w pomidory tylko organizują to władze miasta.

Bitwa rozpoczyna się w ostatnią środę sierpnia z samego rana lecz miasto przygotowuje się do tego wydarzenia wcześniej. Budynki w pobliżu miejsca bitwy na pomidory są zabezpieczane specjalną plandeką. Oprócz uczestników, La Tomatinę obserwuje tysiące turystów. Na potrzeby fiesty jest używana specjalna odmiana pomidorów, które w smaku nie zachwycają ale są miękkie. Dzięki tego nie można zrobić dużej krzywdy przeciwnikowi. Sygnał do rozpoczęcia zabawy jest wówczas gdy jeden ze śmiałków ściągnie ze słupa, wysmarowanego mydłem hiszpańską szynkę. Gdy to już się stanie, nadchodzi długo wyczekiwany moment na bitwę na pomidory. Walka trwa godzinę a wśród około 20 tys. uczestników pomidory są wszędzie.


Informacje praktyczne:

Wydarzenie jest płatne, aby wziąć udział należy wcześniej sporządzić rezerwację ponieważ ilość miejsc jest ograniczona.

 

 

Zobacz także:

➤  Las Fallas w Walencji – Święto Ognia

➤  SAN FERMIN – gonitwy byków w Pampelunie

➤  Najważniejsze święta w Hiszpanii – które warto zobaczyć

 

1 KOMENTARZ

  1. Zdecydowanie bardziej wolę przecier pomidorowy na talerzu, niż na swoim ciele. Impreze potraktuję raczej jako ciekawostkę, niż jako punkt dolecowy mojej wycieczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here