Kuchnia hiszpańska kojarzy się z wieloma przysmakami, które są znane na całym świecie. Kto nie słyszał o słynnych przystawkach tapas lub paelli z owocami morza. Hiszpanie mogą się pochwalić również słodką przekąską zwaną churros.

Churros to słodka przekąska wyrobiona z ciasta i smażona na głębokim tłuszczu, podawana w formie cienkich, długich paluszków. Spożywa się ją głównie na śniadanie i podaje z filiżanką gorącej czekolady. Te pyszne paluszki są bardzo łatwe do przyrządzenia. Podstawowe wersje zawierają niewiele więcej niż mąkę, wodę i sól. Churros są niesamowite, gdy są zanurzone w bogatej i kremowej gorącej czekoladzie lub posypane cukrem.

Można powiedzieć, że churros są po części hiszpańskim odpowiednikiem pączków. Hiszpańską przekąskę można skosztować w kawiarniach, barach churros lub nawet u ulicznych sprzedawców. Tradycyjne hiszpańskie churros są w różnych kształtach i rozmiarach, najczęściej występują w formie długich paluszków. Podobnie jak w przypadku innych hiszpańskich potraw z wieloletnią tradycją, z czasem przekąska została wzbogacana i udoskonalona.

Krótka historia churros

Pochodzenie churros nie jest do końca znane. Jedni twierdzą, że ich tradycja narodziła się w Chinach, a następnie zostały sprowadzone do Europy przez Portugalczyków. Pomysł na churros szybko przeszedł przez granicę do Hiszpanii, lecz przekąska została znacznie zmodyfikowana przez wiele lat. Inna teoria sugeruje, iż churros faktycznie pochodzą z Hiszpanii i zostały stworzone przez pasterzy jako substytut świeżych wyrobów piekarniczych.

Jedno jest pewne. Churros zyskały na popularności i są znane na całym świecie. Oczywiście każdy kraj posiada swoje urozmaicone metody przyrządzania tej smacznej przekąski. W Hiszpanii również możemy spróbować kilka rodzajów churros. Przekąskę można teraz skosztować podawaną ze wszystkimi rodzajami nadzień, od czekolady po dżemy czy budynie. Aczkolwiek wszystkie są smażone, aż staną się chrupiące, bez różnicy na kształt i rozmiar i smakują doskonale z gorącą czekoladą. Miłośnicy ciasta, pączków i czekolady powinni spróbować tego słodkiego przysmaku.

 

 

Zobacz także:

➤  CHORIZO – hiszpańska kiełbasa

➤  Yerba Mate – popularny latynoski napój

➤  Sjesta w Hiszpanii – część kultury i tradycji

➤  Najważniejsze święta w Hiszpanii – które warto zobaczyć

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here