Kuchnia hiszpańska jest znana na całym świecie, posiadając wielu zwolenników. Bardzo często podróżując do Hiszpanii, nie wyobrażamy sobie, żeby nie spróbować typowych regionalnych dań serwowanych w licznych barach, knajpach czy restauracjach.
Jest kilka charakterystycznych dań, które kojarzą się z Hiszpanią aczkolwiek każdy region posiada swoje nietuzinkowe potrawy, które skradły serca i są serwowane praktycznie w każdej restauracji. Wiele potraw i przekąsek przygotowywanych jest dzisiaj przy użyciu tych samych metod i składników, jakie praktykowane były kilka wieków temu. Zarówno Rzymianie jak i Arabowie, mieszkający przed laty w Hiszpanii, wnieśli wspaniały wkład do kuchni hiszpańskiej. Bardzo często to właśnie ich wpływ jest widoczny w wielu przepisach. Inne potrawy powstały z wpływów europejskich czy amerykańskich i zostały dostosowane do hiszpańskiego smaku. Jedno jest pewne, jedzenie w Hiszpanii jest świeże, obfite i pełne smaku a Hiszpanie bardzo kochają swoją kuchnię.
Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy
Paella
To chyba najbardziej znana i uważana za narodową potrawę Hiszpanów. Gdzie można zjeść najlepszą hiszpańską Paellę? Jeżeli wybieracie się do Walencji lub innego miasta w tym regionie to z całą pewnością skosztujecie jedynej w swoim rodzaju Paelli. Tradycyjna paella valenciana to odmiana, w której składzie nie znajdziemy owoców morza, tylko mięso (królik, kurczak), ślimaki oraz warzywa. Oczywiście w dzisiejszej kuchni hiszpańskiej jest wiele odmian tego dania ale jedno się nie zmienia, paella powinna być na bazie ryżu oraz serwowana i spożywana bezpośrednio z naczynia.
Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska (Tortilla Española) to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych hiszpańskich posiłków. Ten smakowity omlet ziemniaczany można jeść zarówno na śniadanie, lunch czy kolację. Można go skosztować w prawie każdym barze, w różnych formach przyrządzenia. Ziemniaki i cebula są powoli smażone na oliwie z oliwek, a następnie mieszane z ubitymi jajami w celu wymieszania smaków. Dodaj chorizo, szynkę, szpinak czy cokolwiek innego i z tak prostego przepisu powstaje nieprawdopodobnie dobre danie.
Gazpacho
Nie można wspomnieć o słynnej zupie na bazie pomidorów, która praktycznie rozpływa się w ustach. Gazpacho wyróżnia się także tym, iż podawana jest na zimno. Jej głównymi składnikami, oprócz pomidorów, są papryka, ogórek, czosnek, chleb i oliwa z oliwek. Jest doskonałym daniem na ochłodę w upalne letnie dni i dlatego właśnie pochodzi z Andaluzji. Będąc w Sewilli lub jakimkolwiek innych mieście w tym regionie, warto skosztować tej wyśmienitej zupy. Warto spróbować również podobnej wersji do Gazpacho zwanej Salmorejo. Ta odmiana zupy pochodzi z Kordoby i również podawana jest na zimno.
Hiszpańskie tapas
To najpopularniejsze przekąski nie tylko w Hiszpanii ale także na całym świecie. Jest wiele odmian hiszpańskich tapas. Serwowane są na zimno lub na ciepło, w zależności od regionu, preferencji i produktów. Najbardziej kojarzone są w formie mini-kanapeczek z białego chleba i szynką ale również w formie mini-szaszłyków. Niezwykle znana szynka jamón, serrano, lub kiełbasa chorizo są jednymi z podstawowych składników i niezmiernie istotnych tej szybkiej przekąski. W Polsce mamy frytki a w Hiszpanii bardzo znane są smażone ziemniaki w formie kostek zwane jako Patatas bravas. Podawane są najczęściej z pikantnym sosem i stanowią doskonałą przekąskę, chociaż spokojnie można się nimi najeść. Hiszpańskie tapas cieszą się również ogromnym powodzeniem wśród turystów, dlatego zostały stworzone specjalne bary tapas, które specjalizują się tylko i wyłącznie w tworzeniu tych szybkich przekąsek w towarzystwie dobrego piwa lub lampki wina.
Owoce morza
Nie mogłoby zabraknąć w kuchni hiszpańskiej owoców morza, które bardzo często są jednymi z głównych składników w potrawach. To na ich bazie powstają tak wspaniałe dania jak Paella, Pulpo á feira (smażona ośmiornica) czy dania z krewetkami lub małżami, które smakują wybornie.
Churros
Na koniec wspominając o słodkiej przekąsce, nie można ominąć pysznych Churros. Jest to popularny w Hiszpanii rarytas przygotowany ze smażonego ciasta, pociętego na plastry i posypanego cukrem. Są ulubieńcami fiest lub imprez ulicznych, gdy są sprzedawane przez przydrożnych sprzedawców. Podawane są z rozpuszczoną czekoladą, w której należy zanurzyć ten przysmak przez spożyciem. Smakują wyśmienicie.
Zobacz także:
➤ LA TOMATINA – bitwa na pomidory
➤ Sjesta w Hiszpanii – część kultury i tradycji
➤ Las Fallas w Walencji – Święto Ognia
➤ TANIEC FLAMENCO – jeden z najsłynniejszych w Hiszpanii