Kuchnia hiszpańska ma wielu zwolenników i cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Największą popularnością mogą poszczycić się takie potrawy jak Paella z owoców morza czy hiszpańska tortilla (Tortilla de Patatas). Jednymi z najpopularniejszych szybkich przekąsek są hiszpańskie tapas, które zazwyczaj można dostać w barach i knajpach w Hiszpanii.
Zacznijmy może od tego, czym są hiszpańskie tapas? Są to niewielkie przekąski podawane na ciepło lub na zimno z przeróżnymi dodatkami, które można zjeść miedzy posiłkami. W Hiszpanii te małe przekąski są na tyle popularna, iż stały się częścią hiszpańskiej kultury i tradycji. Tapas cieszą się tak ogromną popularnością w tym kraju, że możemy kupić je praktycznie w każdym barze, knajpie czy restauracji. Dodatkową ciekawostką jest to, iż znajdziemy specjalne bary tapas, które specjalizują się tylko i wyłącznie w tworzeniu tej pysznej szybkiej przekąski w towarzystwie dobrego piwa lub lampki wina.
Hiszpańskie tapas cieszą się również ogromnym powodzeniem wśród turystów, dlatego jest tak ogromna ilość barów tapas w Hiszpanii. Pracownicy mają zawsze pełne ręce roboty i nie mogą narzekać na brak klientów. W Hiszpanii stało się to już tradycją, kiedy wieczorową porą, po pracy Hiszpanie spotykają się i do tych celów bardzo często wybierają właśnie bary tapas. Te pyszne szybkie przekąski są lekkie a zarazem można się nimi najeść i doskonale wpasowują się w duet z dobrym piwem lub lampką wina. Zaletą tego dania jest również to, że nie potrzeba dużo czasu na jego przygotowanie, a zatem jest również świetnym rozwiązaniem na danie w czasie sjesty, która jest nieodzowną hiszpańską tradycją wśród mieszkańców.
Historia hiszpańskich tapas
Słowo tapa pochodzi od czasownika tapar (przykrywać), co ma swoje znaczenie w historii. Aczkolwiek jest kilka teorii na temat historii hiszpańskich tapas. Przybliżając jedną z nich, przekąskę podawało się mężczyznom w gospodach i karczmach wraz z alkoholem (pajdę chleba z szynką), aby za szybko się nie upili. Inna historia przenosi nas do XIII wieku za czasów króla Alfonsa X Mądrego. Lekarz zalecił mu picie każdego dnia alkoholu w celach zdrowotnych i dodatkowo spożywanie niewielkich porcji jedzenia aby zneutralizować działanie alkoholu. Kuracja przyniosła zamierzone rezultaty a król postanowił wprowadzić tą zasadę do wszystkich pobliskich tawern.
Rodzaje hiszpańskich tapas
Hiszpańskie tapas serwuje się na zimno lub na ciepło, w zależności od regionu, preferencji i produktów. Najbardziej kojarzone są w formie mini-kanapeczek z białego chleba i szynką ale również w formie mini-szaszłyków. Niezwykle znana szynka jamón, serrano, lub kiełbasa chorizo są jednymi z podstawowych składników i niezmiernie istotnych tej szybkiej przekąski.
Jakie składniki najczęściej występują w hiszpańskich tapas?
- białe pieczywo
- ryby lub owoce morza
- mięso, wędliny (szynka jamón lub serrano, kiełbasa chorizo, kataloński fuet, oreja)
- oliwki, papryka, ogórek, cebula
- smażone ziemniaki z sosem lub tortilla posypane solą morską
- banderillas – małe szaszłyki wykładane na wykałaczki.
Na pierwszy rzut oka przystawka wydaje się lekka, którą ciężko można się najeść ale po zjedzeniu kilku można odczuwać sytość. Oczywiście będąc w tym kraju warto posmakować również dania główne kuchni hiszpańskiej jak np. hiszpańska Paella. Alczkolwiek te małe przekąski z dodatkami suchej kiełbasy lub owocami morza także warto spróbować. Hiszpanie uwielbiają spędzać czas w gronie rodziny lub znajomych do późnych godzin nocnych. W jeden wieczór potrafią odwiedzić nawet kilka barów tapas. Jest to jedna z ich ulubionych codziennych rozrywek. Dodatkowo hiszpańskie tapas idealnie współgrają z alkoholem co daje konsumentowi jeszcze większą przyjemność spożywania a właścicielom lokali dużą sprzedaż zarówno tych szybkich przekąsek jak i alkoholu. W Polsce możemy spotkać restauracje hiszpańskie, które oczywiście posiadają w swojej ofercie te małe przekąski.
Zobacz także:
➤ LA TOMATINA – bitwa na pomidory
➤ Najważniejsze święta w Hiszpanii – które warto zobaczyć
➤ FLAMENCO – jeden z najsłynniejszych hiszpańskich tańców
➤ Boże Narodzenie w Hiszpanii – zwyczaje świąteczne, potrawy