PAELLA – Narodowa Hiszpańska Potrawa!

Paella to narodowa i ciesząca się popularnością hiszpańska potrawa. Słowo paella pochodzi od łacińskiego słowa patella, które w tłumaczeniu na język polski oznacza specjalne, metalowe naczynie używane w czasach starożytnych Rzymian.

To wyśmienite danie narodziło się w Walencji, gdzie nosi nazwę paella valenciana i za twórców uważa się ludność lokalną z tego pięknego regionu. Dziś w całej Hiszpanii występuje jej wiele odmian. Tradycyjna paella valenciana to odmiana, w której składzie nie znajdziemy owoców morza tylko mięso (królik, kurczak), ślimaki oraz warzywa. Zaletą jednak jest to, że daje nam całkiem spore możliwości, jeśli chodzi o kreatywność w doborze produktów, np. paella z owocami morza, którą najczęściej można dostać w restauracjach zawiera też kurczaka i białą rybę.

Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana i najczęściej jest to specjalna, metalowa patelnia z dwoma uchwytami. To prawdziwa wizytówka hiszpańskiej kuchni, która podbiła serca turystów z całego świata. Hiszpanie są dumni z tego wyśmienitego dania, a restauracje i lokalne bary trzymają w sekrecie przepisy i swoje sposoby na przygotowanie potrawy.

Przepis:

ryż biały 150 g
1 opakowanie – 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
bulion 400 ml
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1
cebula 1
groszek zielony mrożony 100 g
słodka papryka w proszku
natka pietruszki
szafran
sok z cytryny
oliwa 5 łyżek

Czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w drobne paski. Na oliwie zeszklić czosnek, cebulę i paprykę. Dodać ryż, słodką paprykę i szafran. Dobrze wymieszać, zalać bulionem, dusić około 10 minut. Następnie dodać krewetki i gruszek, nie mieszając, pozostawić gotujące się danie na kilka minut dopóki bulion nie odparuje. Podawać z natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.

Smacznego.

 

Podziel się:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.