CHORIZO – hiszpańska kiełbasa

0
3699
Chorizo - hiszpańska kiełbasa

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona głównie z wieprzowiny. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych specjałów kuchni hiszpańskiej.

Składnikami kiełbasy chorizo są przede wszystkim mięso, tłuszcz wieprzowy, sól, pieprz, czosnek, zioła, przyprawy i białe wino. Przysmak umieszczany jest w jelita naturalne lub sztuczne. Następnie przygotowane wyroby są wędzone i suszone powietrzem przez kilka tygodni. Proces naturalnej fermentacji i dojrzewania nadaje im charakterystyczny kwaskowy smak. Hiszpańską kiełbasę wykorzystuje się do wielu dań kuchni hiszpańskiej. Możemy kosztować ją na zimno lub na gorąco w plastrach bądź kawałkach, a także jako dodatek do tapas. Nie sposób jest nie skosztować tradycyjnej hiszpańskiej Chorizo będąc w kraju z którego ten rarytas się wywodzi.

Historia kiełbasy Chorizo

Już w starożytności jadano ten przysmak na Półwyspie Iberyjskim lecz zwróćmy uwagę, iż w tamtych czasach owa kiełbasa wyglądała troszeczkę inaczej. Różnicę można było dostrzec w kolorze, który zmienił się na krwisto czerwony dopiero w XVI wieku. W tym czasie zaczęły napływać do hiszpańskich portów okręty przywożące przyprawy z nowo odkrytego kontynentu – Ameryki. To właśnie wtedy Hiszpanie odkryli cudowne właściwości papryki, która do dziś króluje jako podstawowy składnik w Chorizo. To właśnie Hiszpania zapoczątkowała produkcję zarówno na przemysłową jak i rzemieślniczą skalę. Chorizo było ulubioną przekąską Hiszpanów a  także ich władców m.in. Alfons X, zwany Mądrym, zarządził nawet, żeby w oberżach nie sprzedawano klientom samego wina, tylko z dodatkiem chleba z Chorizo. Tym sposobem władca chciał zapobiec szybkiemu upijaniu się poddanych. To właśnie dzięki tej legendzie narodziła się tradycja jedzenia słynnych przekąsek tapas a kiełbasa Chorizo jest jedną z nich.

Rodzaje kiełbasy Chorizo

W wielu krajach latynoskich Chorizo jest jadane pod różnymi postaciami. My skupimy się dzisiaj na typowej hiszpańskiej kiełbasie Chorizo. Sama nazwa odnosi się jednak nie do jednej kiełbasy, a do całej ich grupy. Zwróćmy uwagę na to, iż każda odmiana tego przysmaku jest przyrządzana podobnie, lecz istnieje parę różnic między konkretnymi odmianami. Kiełbasy różnią się między sobą rodzajem mięsa, kolorem, pikantnością, kształtem, stopniem zmielenia i dojrzałości.

CHORIZO IBERICO – jest to najbardziej pożądany a zarazem luksusowy gatunek kiełbasy. Mięso jest wytwarzane tylko i wyłącznie z świń rasy Iberico.

CHORIZO FRESCO – Jest to kiełbasa miękka i surowa, nie nadaje się więc do spożycia bez obróbki termicznej. To najbardziej aromatyczna Chorizo. Występuje w dwóch wariantach: dulce (łagodna) i picante (ostra).

CHORIZO VELA – To kiełbasa grubo mielona, dość szeroka, w sztucznej osłonce. Możemy ją porównać do naszej kiełbasy krakowskiej.

CHORIZO SARTA – kolejna kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystywana jest raczej jako dodatek do dań na ciepło.

CHORIZO CULAR – wytwarzana jest w regionach Salamanca i Ávila i do jej produkcji używane są rasy świń Iberico.

 

 

Zobacz także:

➤  PAELLA – Narodowa Hiszpańska Potrawa

➤  SAN FERMIN (Hiszpania) – gonitwy byków w Pampelunie

➤  LA TOMATINA – bitwa na pomidory

➤  Najważniejsze święta w Hiszpanii – które warto zobaczyć

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here